مقالات

تفاوت شیر مادر و شیر خشک برای داشتن استخوان بندی سالم

تفاوت شیر مادر و شیر خشک برای داشتن استخوان بندی سالم

انتخاب شیردهی با شیر مادر یا شیر خشک برای نوزاد، یکی از مهم‌ترین تصمیمات برای والدین است. پزشکان معتقدند شیر مادر بهترین انتخاب تغذیه‌ای برای نوزادان می‌باشد که البته برای همه زنان امکان پذیر نیست.

انتخاب نوع تغذیه نوزاد، بر اساس سطح راحتی، سبک زندگی و موقعیت‌های پزشکی خاص انجام می‌پذیرد. از این رو مادرانی که به هر دلیل نمی‌توانند شیر بدهند یا تصمیم دارند به نوزادشان شیر خود را ندهند، می‌توانند از شیر خشک که جایگزین سالمی است، استفاده کنند.

مزایای شیر مادر

پیشگیری از عفونت

شیر مادر به جلوگیری از عفونت‌های خفیف تا شدید کمک می‌کند و نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، عفونت‌های گوارشی، ریه و گوش بسیار کمتری دارند، از طرفی نوزادان نارس نیز کمتر به عفونت‌های جدی و شدید روده به نام انتروکولیت نکروزان مبتلا می‌شوند.

اثرات مواد مغذی سالم

تفاوت‌های شیر خشک و مادر بسیار زیاد است، اما در مقایسه با شیر خشک، مواد مغذی موجود در شیر مادر که شامل قند و پروتئین بوده، بهتر جذب بدن نوزاد می‌شود و توسط سیستم رشد مغز و رشد سیستم عصبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از طرفی مطالعات روی نوزادانی که با شیر مقوی مادرشان تغذیه می‌شوند، نشان داده که این کودکان وقتی بزرگ‌تر می‌شوند در تست‌های هوش قوی‌تر و از بینایی بهتری برخوردار می‌باشند.

سهولت هضم

یکی از تفاوت‌های شیر مادر با شیر خشک در این است که اجزای شیر مادر که شامل لاکتوز، پروتئین و چربی است، برای دستگاه گوارش کودک بسیار مفید بوده و به راحتی توسط نوزاد قابل هضم می‌باشد. همچنین در حالت کلی نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، نسبت به نوزادانی که با پودر شیر صنعتی یا همان شیر خشک تغذیه می‌شوند، در هضم مشکل کمتری دارند.

ویتامین‌های موجود در شیر مادر

شیر مادر سرشار از ویتامین‌های ضروری بدن نوزاد است، در حالی که شیرهای خشک نمی‌توانند تمامی این ویتامین‌ها را تامین کنند؛ زیرا شیر مادر یک ماده است که به‌طور انحصاری برای هر نوزاد توسط مادر خودش ساخته می‌شود.

مزایای شیر خشک

رژیم غذایی مادر

آن دسته از مادرانی که از شیر خشک برای فرزندان خود استفاده می‌کنند، نیازی به نگرانی در مورد چیزهایی که می‌خورند یا می‌نوشند و ممکن است بر بدن کودک تاثیر بگذارند را نخواهند داشت.

زمان و دفعات تغذیه با شیر خشک

یکی از تفاوت مهم در بین شیر مادر و شیر خشک در این است که به دلیل خواص سیر کنندگی شیر خشک، نیاز نوزادان به شیر خوردن را کمتر می‌کند.

راحتی و سهولت در تغذیه کودک

برای آن دسته از مادرانی که شیردهی سخت یا استرس‌زا است یا به هر دلیل دیگری نمی‌توانند زمان زیادی را با نوزاد بگذرانند، توصیه می‌شود که از شیر خشک برای تغذیه نوزاد خود استفاده کنند. از جهتی مادرانی که به نوزاد خود شیر خشک می‌دهند، دغدغه‌ای برای پیدا کردن یک مکان خصوصی برای شیردهی در ملاء عام را نخواهند داشت.

تفاوت‌های شیر خشک و شیر مادر

• یکی از مهم‌ترین تفاوت شیر خشک با شیر مادر در این است که شیر مادر آنتی بادی‌های طبیعی مادر را وارد بدن کودک می‌کند و نوزاد را در ماه‌های اول پس از تولد در برابر بسیاری از عفونت‌ها محافظت می‌نماید.

• کلستروم یا آغوز، شیر زرد رنگی است که در روزهای اول تولد نوزاد از سینه مادر ترشح می‌شود و این ماده حاوی مقدار زیادی آنتی بادی، پروتئین و عنصر روی بوده که برای نوزادان بسیار ضروری و مفید می‌باشد. از طرف دیگر شیر مادر حاوی بسیاری از اسیدهای چرب ضروری به نام آلفا لینولنیک اسید، ایکوزاپنتانوئیک اسید، دایکوزاهگزانوئیک اسید و آراشیدونیک اسید است که به رشد بهتر سیستم عصبی و بینایی کودک کمک می‌کند. اخیرا این موارد به عنوان مکمل به شیر خشک‌ها اضافه شده اما تاثیر گذاری آن‌ها هنوز ثابت نشده است.

• هضم شیر مادر برای نوزاد بسیار راحت‌تر از شیر خشک است و نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند به نسبت کمتر دچار نفخ می‌شوند.

• شیر مادر می‌تواند خطر سندوم مرگ ناگهانی نوزاد را در یک سال اول زندگی کودک کاهش دهد، اما این موضوع در مورد کودکانی که از شیر خشک تغذیه می‌کنند صدق نمی‌کند.

• با مصرف شیر مادر به جای شیر خشک، در هزینه‌ها بسیار صرفه جویی می‌شود.

• تغذیه با شیر مادر حتی در سن‌های بالاتر هم می‌تواند به کمک کودک شما بیاید؛ زیرا این کودکان کمتر دچار اضافه وزن، آسم، دیابت، کلسترول بالا، انواع سرطان مثل هوچکین، لنفوم و لوسمی می‌شوند.

• کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند به نسبت کودکانی که شیر خشک می‌خورند، کمتر دچار آلرژی می‌شوند.

• طبق تحقیقات به دست آمده، کودکانی که از شیر مادر تغذیه کرده‌اند، دارای عملکرد شناختی بهتری هستند. البته لازم به ذکر است که لزوما این موضوع به این معنی نیست که هوش بچه‌هایی که از شیر خشک تغذیه می‌کنند، کمتر است یا عملکرد شناختی بدتری دارند.

معرفی برخی ماده غذایی برای داشتن استخوان بندی سالم

شیر

کلیسم برای داشتن استخوان‌های محکم الزامی است. افراد بالغ تا سن 50 سالگی 1000 میلی گرم در روز به کلیسم نیاز دارند و شیر بهترین منبع کلیسم به حساب می‌آید. یک فنجان شیر 230 گرمی، دارای 300 میلی گرم کلسیم است.

پنیر و ماست

اگر به لاکتوز حساسیت دارید یا به هر دلیلی نمی‌توانید شیر مصرف کنید، می‌توانید از پنیر یا ماست استفاده کنید؛ زیرا یک فنجان ماست به همان اندازه کلسیم دارد. حدود 30 گرم پنیر سوئیسی هم همان مقدار کلسیم دارد. لازم به ذکر است که جدا کردن لاکتوز از شیر و لبنیات از کلسیم آن‌ها کم نمی‌کند.

محصولات سویا

نصف فنجان پنیر سویا که با کلسیم غنی شده باشد، بیش از 400 میلی گرم کلسیم دارد. یک فنجان شیر سویا دارای 300 میلی گرم است.

ماهی قزل آلا

این نوع ماهی حاوی مواد مغذی تقویت کننده عضلات بوده و دارای ویتامین دی برای جذب کلسیم در بدن می‌باشد. از طرفی ماهی قزل آلا به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد امگا 3، برای استخوان نیز بسیار مفید است.

مغزها و دانه‌ها

دانه‌ها و مغزها به شکل‌های متفاوتی سلامتی استخوان را حفظ می‌کنند. گردو و بذر کتان، دارای اسیدهای چرب امگا 3 هستند. از طرفی بادام زمینی و بادام دارای پتاسیم هستند که جلوی از دست رفتن کلسیم را می‌گیرند. مغزها حاوی پروتئین و سایر مواد مغذی هستند که نقش حمایتی برای ساختن استخوان‌های قوی را برعهده دارند.

سخن پایانی

یکی از تفاوت‌های شیر مادر و شیر خشک در اجزای شیر مادر یعنی لاکتوز، چربی و پروتئین است که برای دستگاه گوارش نوزاد بسیار مفید بوده و به‌راحتی توسط کودک هضم می‌شود و کودکانی که با این شیر تغذیه می‌شوند به نسبت کودکانی که از شیر خشک استفاده می‌کنند، در هضم مشکل کمتری دارند. مصرف شیر و لبنیات تا حد زیادی در پیشگیری از عارضه پوکی استخوان نقش دارند که توسط شیر مادر صورت می‌پذیرد.
اگر قصد خرید لوازم ارتوپدی را دارید، ما به شما سایت رپسون را معرفی می‌کنیم که در زمینه فروش محصولات توانبخشی در فعالیت هستند. همچنین شما می‌توانید از طریق سایت رپسون از قیمت لوازم ارتوپدی و قیمت لوازم کمک حرکتی و توانبخشی نیز اطلاع یابید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *